Sárgabarack Az érett gyümölcs jó hashajtó hatású, nemcsak magas rost- és cukortartalma miatt, hanem mert magnéziumsókban is bővelkedik. A népi orvoslás szívpanaszok esetén is használja. Magjában értékes anyagok vannak, mégsem javasoljuk, hogy néhány szemnél többet fogyasszon belőle bárki is, mert mérgező ciánvegyületet is tartalmaz.
A nagy, húsos fajtát fogyasszuk frissen. Ne hagyjuk a piacon a kicsi, színtelen barackot se: ebből készül a legfinomabb, aromás, illatos sárgabaracklekvár.
Sárgadinnye Magas víztartalma miatt kiváló tisztító hatású, főleg, ha magában fogyasztjuk. C- és A-vitaminban is bővelkedik, ezzel erősíti az immunrendszert.
Ha megszagoljuk a sárgadinnye szára tövét, erős illata valószínűleg édes ízről árulkodik. Ha mégsem elég édes, keverjük gyümölcssalátához vagy gyümölcsleveshez. Kiválóan illik sós ételekhez: sonka, sajt mellé is tálalhatjuk.
|