Gyógynövény, vitaminpótló gyümölcs.
Latin botanikai név: Sorbus aucuparia
Felhasználható részek: Ősszel a fa érett termése a fürtökről leszedve. ( Esetlegesen a fa virágja vagy a levele is. )
Latin név: Sorbi aucupariae fructus
Egyéb népi megnevezés: Madárberkenye, veresberkenye.
A növény hatóanyagai: Szorbinsav, szorbit, almasav, cseranyagok, vörös festék, pektin, karotin, C.-vitamin.
A tea hatásai: Vesekőhajtó, enyhe hashajtó, vitaminpótló.
Felhasználható: Vesebetegségek, vizelethajtás, C.-vitamin hiány, skorbut, székrekedés, tavaszi fáradtság, lekvárját hasmenés ellen használják. Reumatikus és lázzal járó betegségek kiegészítő kezelésénél is alkalmazzák.
Használati utasítás: Forraljon fel 4 dl. vizet, vegye le a tűzről és tegyen bele 1 púpozott evőkanál berkenyebogyót. Fedje le és hagyja állni 30 percig. Utána szűrje le és egész napra elosztva fogyassza el éhgyomorra vagy étkezések előtt fél órával. A tea emelt és maximális adagja 6 dl. vagy 8 dl. vízbe 2-3 púpozott evőkanál berkenyebogyó. A teát csak mézzel édesítse. Az elkészített tea eltarthatósági ideje maximum 12 óra. A teát folyamatosan 4 hétig lehet inni. Folytatni csak 6 nap után lehet. A bogyóból készítenek szörpöt, gyümölcslét és pálinkát is. A tea 3 éves kortól fogyasztható |