Gyógynövény, fűszernövény.
Latin botanikai név: Satureja hortensis.
Felhasználható részek: A föld felett kb. 5 cm.-rel levágott teljes növény, vagy a szárról lemorzsolt virágos leveles rész.
Latin név: Saturejae herba Angol név: Pepper grass
Egyéb népi megnevezés: Borsfű, pereszlén, hurkafű, csombord, kerti csombord.
A növény hatóanyagai: 2% illóolaj, cseranyag, nyálka, gyanta, keserűanyag, karvakrol.
A tea hatásai: Baktériumölő, gombaölő és fertőtlenítő. Kiváló fűszernövény.
Felhasználható: Alacsony vérnyomás, bélhurut, felfúvódás, köhögés, egyes gyomorgörcsök, görcsös köhögés, étvágytalanság, bélbetegségek, bélféreg. Bakteriális fertőzések esetén is alkalmazható. Már a XVI. században is ismert borsra emlékeztető fűszeres illatú növényként babételek, burgonyás ételek, káposztafélék, saláták, húsételek, gombás ételek, kolbászfélék, vadpácok, majonézek és mártások, ecetes uborka fűszerezésére használják. A konzerv és a likőripar is használja.
Használati utasítás: Forraljon fel 4 dl. vizet, vegye le a tűzről és tegyen bele 1 púpozott evőkanál borsikafüvet. Fedje le és hagyja állni 20 percig. Utána szűrje le és egész napra elosztva fogyassza el éhgyomorra vagy étkezések előtt fél órával. A tea emelt és maximális adagja 6 dl. vagy 8 dl. vízbe 2-3 púpozott evőkanál borsikafű. A teát csak mézzel édesítse. Az elkészített tea eltarthatósági ideje maximum 12 óra. A teát folyamatosan 3 hétig lehet inni. Folytatni csak 4 nap szünet után lehet. Fűszerként erős aromája miatt javasolt a főzés befejezése előtt pár percel adni az ételhez. |