Gygynvny, fszernvny.
Latin botanikai nv: Satureja hortensis.
Felhasznlhat rszek: A fld felett kb. 5 cm.-rel levgott teljes nvny, vagy a szrrl lemorzsolt virgos leveles rsz.
Latin nv: Saturejae herba Angol nv: Pepper grass
Egyb npi megnevezs: Borsf, pereszln, hurkaf, csombord, kerti csombord.
A nvny hatanyagai: 2% illolaj, cseranyag, nylka, gyanta, keseranyag, karvakrol.
A tea hatsai: Baktriuml, gombal s ferttlent. Kivl fszernvny.
Felhasznlhat: Alacsony vrnyoms, blhurut, felfvds, khgs, egyes gyomorgrcsk, grcss khgs, tvgytalansg, blbetegsgek, blfreg. Bakterilis fertzsek esetn is alkalmazhat. Mr a XVI. szzadban is ismert borsra emlkeztet fszeres illat nvnyknt babtelek, burgonys telek, kposztaflk, saltk, hstelek, gombs telek, kolbszflk, vadpcok, majonzek s mrtsok, ecetes uborka fszerezsre hasznljk. A konzerv s a likripar is hasznlja.
Hasznlati utasts: Forraljon fel 4 dl. vizet, vegye le a tzrl s tegyen bele 1 ppozott evkanl borsikafvet. Fedje le s hagyja llni 20 percig. Utna szrje le s egsz napra elosztva fogyassza el hgyomorra vagy tkezsek eltt fl rval. A tea emelt s maximlis adagja 6 dl. vagy 8 dl. vzbe 2-3 ppozott evkanl borsikaf. A tet csak mzzel destse. Az elksztett tea eltarthatsgi ideje maximum 12 ra. A tet folyamatosan 3 htig lehet inni. Folytatni csak 4 nap sznet utn lehet. Fszerknt ers aromja miatt javasolt a fzs befejezse eltt pr percel adni az telhez. |