Ananász
Az utóbbi időben már hazánkban is elérhető áron megvásárolható az ananász. Ez a gyümölcs értékes ásványi anyagokat és vitaminokat tartalmaz.( A-, B1-, B2-,B-4, B6-, C-, E- vitamin, Niacin,foszfor, cink, vas, kalcium, kálium, magnézium,nátrium, réz, szelén) Az ananász magas értékben tartalmaz mangánt (1,65mg). Ez a nyomelem a csontok, bőr és a porcszövet felépítéséhez fontos . A gyümölcslevek közül legjelentősebb folsavforrás az ananászlé,aminek a gyomor nyálkahártya normális működésében is szerepe van. Bromelin enzimtartalma segíti a fehérjeemésztést, gyorsítja az izmok regenerációját. A bromelin ezenkívül probiotikus hatást fejt ki, szervezetünk védekezőrendszerét erősíti, számos immunsejtünk termelődését fokozza.Ez az enzim azonban csak a friss gyümölcsben található meg, mivel hőkezelés hatására megsemmisül. Magas C-vitamin tartalma miatt jelentős az antioxidáns hatása is. Csökkenti a vér savtartalmát, ezáltal elősegíti a vér sav - lúg egyensúlyát. Magas rosttartalma miatt fogyókúrázóknak kifejezetten ajánlott, mivel kis mennyiségben is telíti a gyomrot. Érdekessége, hogy míg 100 gr ananász 49 kcal-át tartalmaz, addig szervezetünk 100 gr elégetésével 300 kcal-át használ el, ezért a fogyókúrázók körében méltán népszerű gyümölccsé vált. Az ananász fogyasztása javasolt a bélrendszer zavarai esetén, súlyfeleslegnél, tüdőgyulladásnál, meghűlésnél, vérszegényég esetén. Az ananász leve ajánlott székrekedés ellen is. Vásárláskor a következőkre figyeljünk: Az igazán érett ananász színe sárgás, enyhén puha és illata jellegzetes. Levélrozettái könnyen kihúzhatók. A friss ananász hűtőben akár két hétig is tárolható.
|