Anansz
Az utbbi idben mr haznkban is elrhet ron megvsrolhat az anansz. Ez a gymlcs rtkes svnyi anyagokat s vitaminokat tartalmaz.( A-, B1-, B2-,B-4, B6-, C-, E- vitamin, Niacin,foszfor, cink, vas, kalcium, klium, magnzium,ntrium, rz, szeln) Az anansz magas rtkben tartalmaz mangnt (1,65mg). Ez a nyomelem a csontok, br s a porcszvet felptshez fontos . A gymlcslevek kzl legjelentsebb folsavforrs az ananszl,aminek a gyomor nylkahrtya normlis mkdsben is szerepe van. Bromelin enzimtartalma segti a fehrjeemsztst, gyorstja az izmok regenercijt. A bromelin ezenkvl probiotikus hatst fejt ki, szervezetnk vdekezrendszert ersti, szmos immunsejtnk termeldst fokozza.Ez az enzim azonban csak a friss gymlcsben tallhat meg, mivel hkezels hatsra megsemmisl. Magas C-vitamin tartalma miatt jelents az antioxidns hatsa is. Cskkenti a vr savtartalmt, ezltal elsegti a vr sav - lg egyenslyt. Magas rosttartalma miatt fogykrzknak kifejezetten ajnlott, mivel kis mennyisgben is telti a gyomrot. rdekessge, hogy mg 100 gr anansz 49 kcal-t tartalmaz, addig szervezetnk 100 gr elgetsvel 300 kcal-t hasznl el, ezrt a fogykrzk krben mltn npszer gymlccs vlt. Az anansz fogyasztsa javasolt a blrendszer zavarai esetn, slyfeleslegnl, tdgyulladsnl, meghlsnl, vrszegnyg esetn. Az anansz leve ajnlott szkrekeds ellen is. Vsrlskor a kvetkezkre figyeljnk: Az igazn rett anansz szne srgs, enyhn puha s illata jellegzetes. Levlrozetti knnyen kihzhatk. A friss anansz htben akr kt htig is trolhat.
|